De Leestafel
 
11 maart 2006

Allah & Eva

Boekbespreking Allah & Eva van Betsy Udink

Betsy Udink

Boek review Allah & Eva van Betsy Udink

In het nieuwste boek van Betsy Udink ‘Allah & Eva’, schrijft ze over haar ervaringen in Pakistan. Het boek is deze maand uitgekomen maar is direct al een bestseller en is inmiddels al aan zijn 5e druk toe. Eerder schreef Udink al Achter Mekka (Augustus 1990) en dit werk zou je als een vervolg kunnen zien. Ook dit maal bestaat haar 250 pagina’s tellende boek uit een aantal essays, korte en lange, over uiteen lopende onderwerpen, die allemaal over het leven in Pakistan gaan. Het boek leest vlot als een soort reis roman.

Al lezend komt de lezer er achter dat het leven niet voor iedereen even fijn is in Pakistan. Zeker niet voor de Christenen, toch nog zo’n tien procent van de bevolking daar. Want Pakistan is een echt islamitisch land en dus geldt er de superioriteit van de islam en moeten Christenen er leven als dhimmies. Udink beschrijft hoe individuele Christenen vervolgt, bedreigd, mishandeld en vermoord worden. Pakistan ken zelfs speciale wetten die er voor zorgen dat de Christenen praktisch vogelvrij zijn.

Aangezien mevrouw Udink zelf ook een zelfstandige vrouw is en niet helemaal voldoet aan het beeld van een typische ambassadeurs vrouw, is het niet meer dan logisch dat ze ook ruim aandacht besteed aan de positie van de vrouw in Pakistan. Zo laat ze ons kennis maken met de praktijk van “karo kari”, de eermoorden die massaal plaats vinden in Pakistan en die daar dagelijks in de kranten worden beschreven. Maar als je leest wat eermoord nu eigenlijk is dan kan je niet anders dan concluderen dat eermoord eigenlijk nog een te mooi woord is voor dit barbaarse gebeuren. Ook neemt Udink ons mee op bezoek naar een vrouwen gevangenis waar vrouwen onder mens onterende omstandigheden zijn opgesloten omdat ze verdacht worden van islamitische zedendelicten. Een zedendelict pleeg je als vrouw nog al snel in Pakistan. Het komt er eigenlijk op neer dat je gewoon moet doen wat je man wil en zelfs dan kan je nog pech hebben. Het feit dat een vrouw minder waard is, blijkt ook wel uit het feit, dat Pakistan relatief weinig vrouwen heeft. Er zijn miljoenen vrouwen ‘verdwenen’. Overigens moet je niet denken dat het simpelweg de schuld van de mannen is. Zo bezoekt Udink ook een ‘vrouwen’ conferentie en treft daar massa’s vrouwen aan die zich fanatiek en kritiekloos inzetten voor een systeem dat al deze vrouw onvriendelijke uitwassen voortbrengt.

Maar ondanks dat Pakistan toch een fundamentalistisch islamitisch land is, moet je niet denken dat alles er vroom en netjes geregeld is. Waar de hand vast houden van een vrouw al tot de meest gruwelijke wreedheden kan leiden, is het hebben van sex met mannen en kleine jongetjes geen probleem (alleen het er over praten is taboe). Verkrachting en misbruik komt op brede schaal voor, vooral op de fundamentalistisch madrassa’s. Deze zaken worden indien aangetoond echter licht bestraft als ze al bestraft worden. De vrome seksuele moraal ten aanzien van sex met vrouwen heeft blijkbaar zo zijn prijs.

Een heel aardig hoofdstukje is ook het hoofdstuk waar ze aandacht besteedt aan het taalgebruik van de imams en illustreert hoe deze weliswaar allerlei woorden gebruiken die in de Westerse cultuur een positieve contonatie hebben, maar waar zij een geheel niet Westerse betekenis aan geven. Is dit liegen? Nee dat is nu multiculturalisme met als resultaat een Babylonische spraakverwarring, waar wij in onze onnozelheid het slachtoffer van worden.

Kortom het boek geeft een indrukwekkend beeld over het leven in een land als Pakistan en de rol van de islam. Hoe verder je in het boek komt, hoe duidelijker het wordt dat in de totalitaire islamitisch staat geen ruimte is voor respect en de integriteit van vrouwen, minderheden of zelfs het individu. De aantrekkelijkheid van ‘Allah & Eva’ is dat het niet te veel conclusies trekt en vooral veel beschrijft en daarmee een wereld toont die (nog) niet de onze is.

Een van de verhalen uit het boek is te lezen op hoeiboei:
De baard van de profeet beledigd (Deel 1)
De baard van de profeet beledigd (Deel 2)
De baard van de profeet beledigd (Deel 3)


Allah & Eva
Betsy Udink
Augustus 2005
ISBN 90 457 0007 7
Prijs: klik hierAndere over dit boek:

"Het beste boek dat ik de laatste tijd heb gelezen, is Allah & Eva van Betsy Udink. […] De beschrijvingen van Udink gaan door merg en been, niet alleen vanwege het bijna ongelooflijke ervan, maar juist ook door de journalistieke manier waarop zij dat bijna ongelooflijke noteert." –- Max Pam (Het Parool)

"Udinks boek kan niet met droge ogen gelezen worden." –- Leon de Winter (NRC Handelsblad)

"Het boek waarin Betsy Udink op indrukwekkende wijze verslag uitbrengt van de jaren die ze in Pakistan heeft doorgebracht, heeft mij diep getroffen." –- Emma Brunt (HP/De Tijd)


Meer boek besprekingen:
Brussels Journal - Jan Neckers
Boekblad - Tien nieuwe titels in Bestseller 60
BN DeStem - Ambassadeursvrouw met lef
Augustus - De uitgever
Liberales - Interview
Nelleke Noordervliet - toespraak bij boekpresentatie

Tags: , , , , , , , , ,

Labels: ,

 Reacties van bezoekers:

Anonymous Anoniem (22:38):

Fragment over de Historische Mohammed van Hans Jansen is wellicht ook interessant:
http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2007/05/binnengaan_in_s.html

En er is nog een nieuw fragment uit Allah en Eva op hoeiboei.nl verschenen. Kijk bij Protozoa  

Anonymous Anoniem (09:45):

Ik woonde en werkte bijna 13 jaar in ed stad karachi...een konfektie-atelier met ongeveer 1.350 meisjes uit de omtrek. Alles wat in dit boek wordt beschreven kan ik 100% bevestigen... Zelfs nu 2008, toch al enkele jaren terug sinds dit boek werd geschreven, kan ik verzekeren dat er bijna niets is veranderd ! Schrijfster toont zelfs hele veel moed om alles te durven evrtellen !!!
Lang leve Pakistan en zijn eenvoudige, doorbrave mensen en zijn aktuele leider Musharaf die de enige is die dit land (nog) kan redden !  

Een reactie posten<< NAAR HOME PAGE


Leestafel.blogspot.com
Op de leestafel zullen regelmatig boek impressies worden gepubliceerd van zowel Nederlands als Engelstalige non-fictie boeken. Aangezien er jaarlijks een enorme hoeveelheid boeken wordt uitgegeven is het altijd moeilijk om daar de relevante en interessante boeken tussenuit te vissen. Met deze leestafel hoop ik dan ook andere aan goede boeken ideeën te helpen. – Ferdinand

"After two generations without war, Europeans have no idea what an enemy is." -- Ayaan Hirsi Ali
Eerdere artikelen
Aan de grenzen van het Amerikaans Imperium
Islam Conferentie in Denhaag
How Babies Talk
De Historische Mohammed
Wat leest Usama?
<< Nieuwste artikelen
Archief
januari 2006 / februari 2006 / maart 2006 / april 2006 / mei 2006 / juni 2006 / juli 2006 / augustus 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / december 2006 / januari 2007 / juni 2007 / juli 2007 / augustus 2007 / september 2007 / januari 2008 / maart 2008 / augustus 2008 / september 2008 / november 2008 / huidige

XML Atom Feed   Bookmark
Leestafel Reviews
The Secret War with Iran
De Grondleggers
The Reluctant Communist
Weg uit de islam
Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten
Eurabia
Liberal Fascism
Het Recht om ex-moslim te zijn
The Suicide of Reason
De Historische Mohammed
Het Slapende Leger
Te gast bij de Ayatollah
Nieuwe inleiding tot de islam
The Future of the United Nations
War Made New
Londonistan
The Truth about Muhammad
Beschaving of wat er van over is
Mijn vrijheid - Ayaan Hirsi Ali
The Retreat of Reason
Ripples of Battle
Na Saddam
Eternal Iran
Buitengesloten
Why I Am Not a Muslim
Menace in Europe
The American Era
De Chinacode ontcijferd
Terwijl Europa Sliep
Carnage and culture
De aanvallen op Pim Fortuyn en Ayaan Hirsi Ali
Neoconservatism: why we need it
Islam en christendom
Allah & Eva
Aan de grenzen van het Amerikaans Imperium
How Babies Talk
De Historische Mohammed

Boeken lijsten
Victor Davis Hanson - Why study war?
Thomas Sowell - Suggested Readings
Walter E. Williams - Book Recommendation List
National Review - 100 best non-fiction
U.S. Army Professional Reading List
Command and General Staff College
ISI forum
Recensies
Boek Recensies
Peter van Maanen
Town Hall
Military Ink
NDU - Professional Military Reading Lists
chicagoboyz Military Book Suggestions
Required Counterterrorism Reading List
Links
Mijn favorieten links kan je nu vinden bij del.icio.us.
Return links
Klein Verzet Blog
Kayce's Korner
Nep Nederlander
A Deeper Look
(Plaats een link naar de leestafel en ik plaats hier een link terug)

Add to Technorati Favorites

Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet