De Leestafel
 
10 januari 2007

Nieuwe inleiding tot de islam

Boekbespreking Nieuwe inleiding tot de islam geschreven door Dr. J.J.G. Jansen (ook bekend als Hans Jansen)

Dr. J.J.G. Jansen (Arabist Hans Jansen)

Recensie Nieuwe inleiding tot de islam door Hans Jansen

Het is eigenlijk nogal lastig om fatsoenlijke Nederlandstalige boeken over de islam te vinden. Voor je het weet heb je weer een apologie in handen. Dat blijkt echter niet het geval met dit leerboekje. Het is oorspronkelijk bedoeld als inleiding in de islam voor ieder die zich wil verdiepen in een van de talen uit de islamitische landen, maar voldoet prima voor iedereen die meer wil weten over de islam.

Een ander voordeel van dit boek is dat het niet nieuw en niet oud is. Niet nieuw want het is al in 1998 geschreven. Maar echt oud is dat natuurlijk ook niet, het eigenlijk net oud genoeg om niet beïnvloedt te zijn door de aanslagen van 11 september en alles wat daar op volgde. Hoewel hier en daar het gevaar van het moslim extremisme voor Nederland wat wordt gebagatelliseerd is het toch een kritisch boek dat zeer de moeite waard is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de onbevangen beschrijving van het woord kufr, dat moslims voor de ongelovige niet moslims hanteren:

“Kufr wordt meestal vertaald met ‘ongeloof’, maar er zijn contexten waarin die vertaling geen aanbeveling verdient. Een grondbetekenis is ‘ondankbaarheid’, en vandaar uit ontwikkelt de betekenis zich tot ‘ondankbaarheid voor de Goddelijke openbaring’, ‘heidendom’, ‘ongeloof’. In Koran 2:34 wordt ook Satan als Kafir aangeduid, direct nadat God tot hem heeft gesproken. In dat verband is ‘ongelovige’ een wat wonderlijke vertaling die slechts uit de context van Koran 2:30-39 past. Wellicht is een vertaling van kufr met iets als ‘meewerken aan de anti-God partij’, ‘zich verzetten tegen Gods goede plannen met de mens’, wel preciezer.” (P. 86)


Overigens was toen Jansen dit boek schreef Ayaan Hirsi Ali nog geen bekend persoon. Dus had ook een boze Mohammed Cheppih van de Wereld Moslim Liga haar nog niet op TV beschuldigd van geloofsafval. Een beschuldiging die voor ons Nederlanders niet zoveel betekenis heeft. Wij als niet-islamieten denken al snel dat zo’n boze opmerking is bedoeld om iemands neutraliteit of deskundigheid in twijfel te trekken. Maar niets is minder waar zo blijkt uit het volgende citaat uit deze inleiding tot de islam.

“Een moslim van kufr, ‘ongeloof’, te beschuldigen impliceert uiteraard ook dat hij de ridda, afval van de Islam wordt beschuldigd. Zo’n beschuldiging jegens een Moslim uitgebracht heeft altijd een sinistere bijklank, omdat de Islam op afval van de Islam de doodstraf stelt.” (P. 115)


Uit een voorbeeld als dit blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om te beschikken over achtergrondkennis zodat wij mensen elkaar kunnen begrijpen. Want voor je het weet praat je langs elkaar heen en mislukt de dialoog. Deze degelijke inleiding kan dat helpen voorkomen.

Het boek is dan ook zo geschreven dat het goed te begrijpen is voor leken. Vooral voor Westerse leken, die toch alles moeten relateren aan hun eigen ervaringen. Een belangrijk punt wat dit boek maakt is bijvoorbeeld dat men in de Westerse wereld, waar het Christendom toch de dominante godsdienst is, bij een godsdienst toch vooral aan geloof denkt. Je zou zelfs kunnen stellen dat voor de meeste mensen godsdienst en geloof eigenlijk synoniemen zijn. Het komt niet eens bij ons op, om te denken dat dit ook anders zou kunnen zijn. Toch is het bij de Islam anders. Binnen deze godsdienst staat de uitgebreide islamitische gedragsleer centraal. Alle handelingen in het leven, ook onschuldige en praktische handelingen, worden door deze islamitische gedragsleer bepaald. De islam is dan ook veel meer een wet dan een geloof zoals wij dat kennen. Een verschil dat zo zijn consequenties heeft.

Kortom een compleet en duidelijk werk, wellicht het beste dat binnen het Nederlandsentaalgebied beschikbaar is. Een aanrader.


Zie ook de website van Arabist Hans Jansen


Besproken boek

Nieuwe inleiding tot de islam / 2e druk
Dr. J.J.G. Jansen
Coutinho, 1998
ISBN 906283129X
280 pagina's
Prijs: vergelijk.nl / beslist.nl


Bibliografie
De Historische Mohammed, De Mekkaanse verhalen, 2005
Islam, een hoorcollege over de Islamitische godsdienst en cultuur, 2005
God heeft gezegd: terreur, tolerantie en de onvoltooide modernisering van de islam, 2003
Het Nut van God, 2001
The Dual Nature of Islamic Fundamentalism, 1997
De Koran uit het Arabisch Vertaald door Prof. dr. J.H. Kramers, 1992
Inleiding tot de Islam, 1987
The Neglected Duty: The Creed of Sadat's Assassins and Islamic Resurgence in the Middle East, 1986
The Interpretation of the Koran in Modern Egypt, 1974

Anderen over dit boek

“Nieuwe inleiding tot de islam Helder boek over zaken die bekend zijn, maar waar weinigen het fijne van afweten: de koran, de vijf zuilen en feestdagen als de ramadan.” - NRC

Deze inleiding tot de islam is met name bedoeld voor lezers die zich bezighouden met teksten die geschreven zijn door moslims en die uitgaan van een zekere voorkennis van bepaalde islamitische uitgangspunten, en voor mensen die te maken krijgen met islamitische standpunten en die willen weten wat daar de achtergrond van is. Als zodanig laat deze inleiding ook enkele islamitische en niet-islamitische personen aan het woord die van invloed zijn of zijn geweest op de beeldvorming van de islam ten aanzien van het westen en vice versa. Het boek heeft een heldere opbouw en een uitgebreide index. De bibliografie zou wat uitgebreider mogen zijn. De tekst kent nogal wat zetfouten. De auteur is universitair docent islamologie aan de Universiteit van Leiden. In deze tweede druk wordt ten opzichte van de eerste druk (a.i. 87-49-124-9) wat meer aandacht besteed aan zowel moslims als niet-moslims die over de islam geschreven hebben. Al met al is het een uitgebreide inleiding die zeker de moeite waard is voor degene die niet de gemakkelijke weg wil of kan kiezen.” - Biblion recensie (Drs. W.H.C. Cuijpers)

Lastig om door te komen is Nieuwe Inleiding tot de islam van Hans Jansen, maar wie zich erin vastbijt, wordt beloond met een wel zeer volledige inleiding van een van Nederlands leidende islamologen. Een aanrader voor wie al een andere inleiding gelezen heeft.” - Livius Onderwijs


Tags: , , , , , , , , , , ,

Labels: ,

 Reacties van bezoekers:

Anonymous Ronald Vliegen (13:13):

Prima site, ik heb naar je gelinkt: www.ronaldvliegen.nl  

Blogger Ferdy (17:33):

Bedankt Ronald, als dank krijg je een return link.  

Een reactie posten<< NAAR HOME PAGE


Leestafel.blogspot.com
Op de leestafel zullen regelmatig boek impressies worden gepubliceerd van zowel Nederlands als Engelstalige non-fictie boeken. Aangezien er jaarlijks een enorme hoeveelheid boeken wordt uitgegeven is het altijd moeilijk om daar de relevante en interessante boeken tussenuit te vissen. Met deze leestafel hoop ik dan ook andere aan goede boeken ideeën te helpen. – Ferdinand

"After two generations without war, Europeans have no idea what an enemy is." -- Ayaan Hirsi Ali
Eerdere artikelen
The Future of the United Nations
War Made New
Londonistan
The Truth about Muhammad
Theo van Gogh twee jaar dood
Beschaving
Mijn Vrijheid
Papa'ya suikast
Oriana Fallaci (1929 - 2006)
The Retreat of Reason
<< Nieuwste artikelen
Archief
januari 2006 / februari 2006 / maart 2006 / april 2006 / mei 2006 / juni 2006 / juli 2006 / augustus 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / december 2006 / januari 2007 / juni 2007 / juli 2007 / augustus 2007 / september 2007 / januari 2008 / maart 2008 / augustus 2008 / september 2008 / november 2008 / huidige

XML Atom Feed   Bookmark
Leestafel Reviews
The Secret War with Iran
De Grondleggers
The Reluctant Communist
Weg uit de islam
Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten
Eurabia
Liberal Fascism
Het Recht om ex-moslim te zijn
The Suicide of Reason
De Historische Mohammed
Het Slapende Leger
Te gast bij de Ayatollah
Nieuwe inleiding tot de islam
The Future of the United Nations
War Made New
Londonistan
The Truth about Muhammad
Beschaving of wat er van over is
Mijn vrijheid - Ayaan Hirsi Ali
The Retreat of Reason
Ripples of Battle
Na Saddam
Eternal Iran
Buitengesloten
Why I Am Not a Muslim
Menace in Europe
The American Era
De Chinacode ontcijferd
Terwijl Europa Sliep
Carnage and culture
De aanvallen op Pim Fortuyn en Ayaan Hirsi Ali
Neoconservatism: why we need it
Islam en christendom
Allah & Eva
Aan de grenzen van het Amerikaans Imperium
How Babies Talk
De Historische Mohammed

Boeken lijsten
Victor Davis Hanson - Why study war?
Thomas Sowell - Suggested Readings
Walter E. Williams - Book Recommendation List
National Review - 100 best non-fiction
U.S. Army Professional Reading List
Command and General Staff College
ISI forum
Recensies
Boek Recensies
Peter van Maanen
Town Hall
Military Ink
NDU - Professional Military Reading Lists
chicagoboyz Military Book Suggestions
Required Counterterrorism Reading List
Links
Mijn favorieten links kan je nu vinden bij del.icio.us.
Return links
Klein Verzet Blog
Kayce's Korner
Nep Nederlander
A Deeper Look
(Plaats een link naar de leestafel en ik plaats hier een link terug)

Add to Technorati Favorites

Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet