De Leestafel
 
07 maart 2006

Aan de grenzen van het Amerikaans Imperium

Boekbespreking van Aan de grenzen van het Amerikaans Imperium door Robert D. Kaplan

Reizen met soldaten in het veld
Robert D. Kaplan

Boek review Aan de grenzen van het Amerikaans Imperium door Robert D. Kaplan

Kaplan heeft het weer gedaan, alweer een prachtig geschreven boek van zijn hand. Dit maal beschrijft hij hoe het imperium Amerika functioneert. Dit beschrijft hij niet aan de hand van prachtige theoretisch concepten maar aan de hand van de handhavers van het wereldwijde empire Amerika, de soldaten. Het boek leest als een spannende reis verhaal waarin hij ons laat zien hoe Amerikaanse soldaten hun werk doen in Jemen, Colombia, Mongolië, Filippijnen, Afghanistan, de hoorn van Afrika en Irak.
“[ik] probeerde te begrijpen op welke manier Amerika zijn inzet voor de wereldwijde veiligheid nakwam, te velde, land voor land” (P. 209)
Het imperium dat Kaplan beschrijft is niet een imperium dat overheerst door met grote legers landen te bezetten, zoals dat bijvoorbeeld in Irak is gebeurd, maar een imperium dat gebaseerd is op bondgenootschappen. Waarbij relatief kleine eenheden, die een ruim mandaat krijgen, om bondgenoten te ondersteunen met advies, training en gevechtshandelingen. In de visie van Kaplan, heeft het Amerikaanse leger zich nog niet werkelijk aangepast aan deze post koude oorlog manier van werken: het bestrijden van de anarchie van boeven, terreurgroepen, clans en stammen vergt kleine eenheden die decentraal kunnen werken. Hij laat zien dat het huidige militaire apparaat echter nog steeds is ingericht om grote conflicten het hoofd te bieden, en om grote veldslagen te vechten met enorme hoeveelheid manschappen, maar dat is volgens hem niet effectief om het imperium in stand te houden.

Dit alles beschrijft Kaplan niet aan de hand van abstracte theorieën maar door de huidige praktijk te beschrijven van Amerikaanse militairen die over de gehele wereld aan het werk zijn. Hij gaat hier voor niet alleen naar de soldaten toe om met hen te praten, maar hij gaat ook met hen mee op gevaarlijke militaire missies en identificeert hij zich sterk met de troepen. Over zijn eventuele afhankelijkheid waar journalisten zich soms zorgen over te maken schrijft hij dat ook zogenaamd ‘onafhankelijke’ journalisten iets van uit hun invalshoek zien:
“Ik maakte me er geen zorgen over dat ik professionele grenzen overschrijden. Mijn doel als schrijver was simpel en helder: ik wilde voor het nageslacht een beeld schetsen hoe het was voor lagere en middelhoge Amerikaanse officieren die bij de aanvang van de eenentwintigste eeuw op afgelegen locaties gestationeerd waren: een beeld in woorden die deze sergeants en adjudanten en kapiteins en majoors als accuraat genoeg zouden beschouwen om zichzelf er in te herkennen” (P.284)
Dit is dan ook geen afstandelijk zogenaamd ‘neutraal’ boek. Maar een realistisch boek over de dagelijkse praktijk:
“denken dat er een menselijke en vreedzame wereldwijde orde mogelijk is zonder dit soort mannen, komt neer op een vorm van zelfmisleiding” (P. 400)
Het boek staat vol met boeiende beschrijvingen van de landen, hun geschiedenis en de functie van de Amerikaanse soldaten in deze landen. Aangezien Kaplan ook mee gaat met missies beschrijft hij ook de actie van het slagveld. In het laatste hoofdstuk beschrijft hij bijvoorbeeld hoe hij meeging met de mariniers die Al-Fallujah gingen heroveren op de extremisten, hier een fragment:
“Het vuur was op ons gericht. Smith hoorde via de ICOM dat het afkomstig was van een moskee zo’n driehonderd meter verderop aan ‘Michigan [Rd.]’. De coördinaten van de moskee werden doorgegeven voor een eventuele luchtaanval en iedereen ging er in snel tempo op af.
Smith hoefde de mariniers niet echt in de richting van het vuur te sturen. Het was een collectieve ingeving, een fenomeen dat ik in de dagen erop wel vaker zou zien. Het idee dat mariniers getraind zijn om deuren in te trappen en grondgebied en bruggenhoofden in te nemen bleef iets abstracts tot ik het nu zelf voor mijn ogen zag gebeuren. En geloof me: naar het vuur toe rennen in plaats van beschutting zoeken, staat haaks op de menselijke drang om te overleven. Ik zweette niet alleen vanwege de verschillende lagen kleding die ik nog steeds aanhad van de avond er voor, maar ook door de angst. Ik zweette zo erg dat het voelde alsof er zout langs mijn voorhoofd in mijn ogen droop. Naarmate ik langer bij de mariniers verbleef en ik de manen van [compagnie] 1/5 was gaan zien als de individuen die ze waren, had ik mezelf wijsgemaakt dat ze niet eens zo anders waren dan ik. Ze hadden zwakke punten, ze werden ziek, ze klaagde. Maar in een flits, toen we de aanval op Michigan inzetten en door het fluiten van het op ons gerichte vuur renden, besefte ik dat ze niet zoals ik waren.” (P.392).
Wie nu denkt dat Kaplan vierkant achter het neo-conservatieve beleid van de regering Bush staat heeft het mis. Hij verwijt in zijn boek de regering Bush incompetentie en onsamenhangendheid. Het is dus beslist geen Amerikaans feel good boek met een liefdes verklaren aan de Amerikaanse politiek, het is wel een kritisch en welbespraakte beschrijving over de situatie aan de frontier van het Amerikaanse imperium (ook wel het Westen genoemd). Dit is het eerste deel van een serie boeken die Kaplan over zijn reizen met de Amerikaanse troepen heeft geschreven. Dit boek is een aanrader en een must voor iedereen die meer wil begrijpen over de oorlog die Amerika nu voert tegen het terrorisme.

Video: Robert Kaplan (Rethinking the Future Nature of Competition & Conflict Seminar Series at Johns Hopkins Universiteit georganiseerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie)


Besproken boek:
Aan de grenzen van het Amerikaans Imperium
(Reizen met soldaten in het veld)
Robert D. Kaplan
Het Spectrum - 2005
ISBN 90 274 2396 2
Prijs: klik hier

(Oorspronkelijke titel: Imperial Grunts : The American Military on the Ground)

Meer boek besprekingen:
Brussels Journal - Robert Kaplan over het Amerikaanse Imperium
Uitgeverij Het Spectrum
Katholiek Nieuws Blad - interview
Knack - Voorpublicatie
AEI - A Portrait of Lonely American Heroes


Tags: , , , , ,

Labels: ,

 Reacties van bezoekers:

Een reactie posten<< NAAR HOME PAGE


Leestafel.blogspot.com
Op de leestafel zullen regelmatig boek impressies worden gepubliceerd van zowel Nederlands als Engelstalige non-fictie boeken. Aangezien er jaarlijks een enorme hoeveelheid boeken wordt uitgegeven is het altijd moeilijk om daar de relevante en interessante boeken tussenuit te vissen. Met deze leestafel hoop ik dan ook andere aan goede boeken ideeën te helpen. – Ferdinand

"After two generations without war, Europeans have no idea what an enemy is." -- Ayaan Hirsi Ali
Eerdere artikelen
Islam Conferentie in Denhaag
How Babies Talk
De Historische Mohammed
Wat leest Usama?
<< Nieuwste artikelen
Archief
januari 2006 / februari 2006 / maart 2006 / april 2006 / mei 2006 / juni 2006 / juli 2006 / augustus 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / december 2006 / januari 2007 / juni 2007 / juli 2007 / augustus 2007 / september 2007 / januari 2008 / maart 2008 / augustus 2008 / september 2008 / november 2008 / huidige

XML Atom Feed   Bookmark
Leestafel Reviews
The Secret War with Iran
De Grondleggers
The Reluctant Communist
Weg uit de islam
Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten
Eurabia
Liberal Fascism
Het Recht om ex-moslim te zijn
The Suicide of Reason
De Historische Mohammed
Het Slapende Leger
Te gast bij de Ayatollah
Nieuwe inleiding tot de islam
The Future of the United Nations
War Made New
Londonistan
The Truth about Muhammad
Beschaving of wat er van over is
Mijn vrijheid - Ayaan Hirsi Ali
The Retreat of Reason
Ripples of Battle
Na Saddam
Eternal Iran
Buitengesloten
Why I Am Not a Muslim
Menace in Europe
The American Era
De Chinacode ontcijferd
Terwijl Europa Sliep
Carnage and culture
De aanvallen op Pim Fortuyn en Ayaan Hirsi Ali
Neoconservatism: why we need it
Islam en christendom
Allah & Eva
Aan de grenzen van het Amerikaans Imperium
How Babies Talk
De Historische Mohammed

Boeken lijsten
Victor Davis Hanson - Why study war?
Thomas Sowell - Suggested Readings
Walter E. Williams - Book Recommendation List
National Review - 100 best non-fiction
U.S. Army Professional Reading List
Command and General Staff College
ISI forum
Recensies
Boek Recensies
Peter van Maanen
Town Hall
Military Ink
NDU - Professional Military Reading Lists
chicagoboyz Military Book Suggestions
Required Counterterrorism Reading List
Links
Mijn favorieten links kan je nu vinden bij del.icio.us.
Return links
Klein Verzet Blog
Kayce's Korner
Nep Nederlander
A Deeper Look
(Plaats een link naar de leestafel en ik plaats hier een link terug)

Add to Technorati Favorites

Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet